17.5.15

Još nerođeni čelik

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda Chromag dok je još u majčinoj utrobi? Na slijedećim fotografijama možete vidjeti uznapredovale embrije, kao i zavare u različitim stadijima razvoja.Broj komentara: 6:

 1. Lijepi zavari, estetski. Ali mene zanima ako ima koja fotka iznutra da vidim ako je provar izveden. Ako je priprema cijevi rub na rub, moguć je provar, ali ako je klasični ubod cijevi i klasični kutni spoj, provara nema. Bilo bi zanimljivo baciti ubode na radiografiju. To su slike iz Tajvana?

  OdgovoriIzbriši
 2. Fotografije su iz Kanade. Potraži Dekerf Cycle Inovations na Fejzbolahu, ima još puno dobrih stvari. Zavari estetski izgledaju savršeno. Što se provara tiče, nema ga. Rame se uvijek rade sa što savršenijim dosjedom. Ako je sve dobro odrađeno, s unutrašnje strane možeš vidjeti samo promjenu boje nastalu djelovanjem topline. Unatoč tome, siguran sam da bi zavari prošli na radiografiji i na penetriranju. 30 godina zavarivanja i oko 6000 zavarenih rama su prilično dobra garancija.

  OdgovoriIzbriši
 3. Klasični ne provar je greška u zavaru. To je norma ISO 5817 - generalna norma za čelične zavarene spojeve. Iskustvo je valjda dokazalo da nije potreban provar, tj, dovoljno je zavariti izvana. Kao što si rekao - ti je najbitniji od svega dosjed uboda cijevi. Priprema je 80% zavarivanja. Ili čak i više.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pošto su spojevi bez razmaka, tehnički, klasični provar je nemoguće dobiti.
  Ako bi prerezali ramu poprečno na mjestu zavara, ispolirali mjesto presjeka i očistili ga, dalo bi se vidjeti da je dodatni materijal u potpunosti povezan s materijalom rame te da nema šupljina ili naljepljivanja. Točnije, dalo bi se točno vidjeti područje penetracije u materijal koji zavarujemo.
  To nije jednostavno postići na materijalima tanke stijenke. Da bi se to postiglo potrebna je maksimalna moguća amperaža bez pregrijavanja materijala. Zato koriste opcije impulsa na aparatu za zavarivanje ili jačinu amperaže kontroliraju pedalom. Naravno, postoji i redosljed zavarivanja kako bi se spriječilo pregrijavanje i što više smanjilo uvijanje rame zbog djelovanja topline.

  OdgovoriIzbriši
 5. Zna se možda debljina stijenke top tubea i head tubea?

  OdgovoriIzbriši
 6. Koliko znam, Chromag u Kanadi koristi True Temper čelik. Ne znam točno koji tip od pet koje imaju u ponudi. Ovisno o stireru, debljina stijenke headtubea kreće se od 0,9 mm do 1,6 mm. Što se tiče top i down tubea, rubni dijelovi cijevi kreću se od 0,51 mm do 1 mm. Središnji butirani dio može biti od 0,4 mm do 0,6 mm. Pretpostavljam da Chromag koristi gotove cijevi koje TT ima u ponudi.
  Reeb, naprimjer, koristi neke cijevi koje TT radi po njihovim specifikacijama.
  Cijevi za Tajvanske Chromage (navodno) su izrađene prema Chromagovim izričitim specifikacijama, ali ne znam o kojem čeliku je riječ osim da je u pitanju neki 4130.

  OdgovoriIzbriši